“Het succes van nieuws wordt bepaald door de waarde”

 

Elke waardevolle informatie is nieuwswaardig. Daarom houden wij u graag op de hoogte van nieuws uit het vak en over het vak. Nieuws over wetten, regelgevingen en normen. Nieuws over consumenten. En natuurlijk nieuws over CDDN.

Laatste nieuws

Is EU-US Privacy Shield het nieuwe akkoord?

door
Redactie
| 04 mrt 2016
De EU en de Verenigde Staten hebben een principe-akkoord gesloten over de opslag en verwerking van gegevens van Europese burgers in de Verenigde Staten. Dit akkoord, het EU-US Privacy Shield, komt in de plaats van Safe Harbor. De uitwerking van de voorstellen moet duidelijk maken of het aan alle eisen voldoet. Dit zal de komende weken gebeuren, en pas daarna is duidelijk of dit akkoord de status van nieuw verdrag zal krijgen.

Voorheen konden Europese organisaties persoonsgegevens van Europese burgers opslaan bij Amerikaanse bedrijven, die hun servers grotendeels in de VS hebben staan. Dit kon in het kader van het Safe Harbor-verdrag. In november 2015 oordeelde het Europese Hof van Justitie echter dat dit verdrag onvoldoende waarborgen bood omdat de VS ook nog zoiets heeft als de Patriot Act en dat het dus ongeldig was. Daardoor werd opslag van gegevens voor Europese bedrijven ook meteen onrechtmatig. De afgelopen periode is er flink onderhandeld, en er is nu een nieuw principe-akkoord bereikt. Dit zal de komende tijd getoetst worden en als het overeind blijft, zal binnenkort het EU-US Privacy Shield een feit zijn.

Ombudsman en jaarlijkse evaluatie

Het akkoord zou onder meer inhouden dat er regels zijn afgesproken voor inzage in de gegevens van Europese burgers. De VS moet een verzoek doen als ze informatie willen opvragen en er komt een ombudsman voor Europeanen die denken dat hun gegevens onterecht zijn bekeken. Ook komt er ieder jaar een evaluatie. De Europese privacytoezichthouders gaan de komende tijd het akkoord onder de loep nemen. Maar u kunt natuurlijk ook altijd zelf een beoordeling doen.